Το τραγανό κανταΐφι αγκαλιάζει τη γήινη γεύση του σπανακιού και την πλούσια νοστιμιά του καπνιστού τυριού, δημιουργώντας μια γευστική εμπειρία γεμάτη αρώματα και υφές. Ιδανικό για ορεκτικό, μπουφέ ή ακόμα και ως ελαφρύ κυρίως πιάτο.
Υλικά
-
1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο, με κομμένα τα χοντρά κοτσάνια
-
Ελαιόλαδο
-
4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
-
300 γρ. Μετσοβόνε ή άλλο καπνιστό τυρί, χοντροκομμένο
-
½ πακέτο φύλλο κανταΐφι, ξεπαγωμένο σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
-
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
-
Ετοιμάζουμε το Σπανάκι
Πλένουμε καλά το σπανάκι και το κόβουμε σε λουρίδες περίπου 2 εκ. Σε μεγάλη κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, σοτάρουμε το σκόρδο με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. -
Σοτάρισμα Σπανακιού
Προσθέτουμε σταδιακά το σπανάκι, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθεί. Όταν μπει όλο και μαραθεί καλά, προσθέτουμε πιπέρι και δυναμώνουμε τη φωτιά για να φύγουν τα υγρά. -
Προετοιμασία Κανταΐφι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ανοίγουμε το κανταΐφι και το χωρίζουμε στα δύο. Το βρέχουμε με ελαιόλαδο και το «μαλάζουμε» με τα δάχτυλα να πάει παντού. -
Γέμιση και Τύλιγμα
Στρώνουμε το μισό κανταΐφι σε παραλληλόγραμμο σχήμα. Τοποθετούμε τη μισή γέμιση από σπανάκι και τυρί και τυλίγουμε σε ρολό, πιέζοντας καλά. Επαναλαμβάνουμε για το δεύτερο ρολό. -
Ψήσιμο
Τοποθετούμε τα ρολά σε λαμαρίνα με λαδόχαρτο, με την ένωση προς τα κάτω. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το κανταΐφι. -
Σερβίρισμα
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και κόβουμε σε ροδέλες. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!
Tip: Ταιριάζει φανταστικά με δροσερό γιαούρτι ή σως γιαουρτιού με μυρωδικά!