Δες παρακάτω ποια τρόφιμα είναι οι «φίλοι» και ποια οι «εχθροί» σου όταν πρόκειται για τη διαχείριση του στρες!
Τροφές που Αυξάνουν το Στρες
Καφεΐνη
-
Η υπερκατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει:
-
Ταχυπαλμία
-
Αύξηση αρτηριακής πίεσης
-
Ερεθισμό στο πεπτικό
-
Διαταραχές ύπνου
-
Αφυδάτωση, η οποία οδηγεί σε πονοκεφάλους και εξάντληση
-
Αλκοόλ
-
Μικρή ποσότητα μπορεί να χαλαρώσει, αλλά η υπερβολή:
-
Παρατείνει το αίσθημα έντασης
-
Ενεργοποιεί τη λαχτάρα για περισσότερο ποτό
-
Μειώνει την ευχάριστη επίδραση του αλκοόλ όταν υπάρχει στρες
-
Διουρητικό αποτέλεσμα που επηρεάζει τον ύπνο
-
Γλυκά
-
Η ζάχαρη προκαλεί απότομες διακυμάνσεις σε:
-
Επίπεδα σακχάρου
-
Ψυχική διάθεση
-
Ικανότητα συγκέντρωσης
-
Αλμυρά τρόφιμα
-
Το νάτριο οδηγεί σε:
-
Κατακράτηση υγρών
-
Αύξηση πίεσης
-
Οίδημα άκρων
-
Μείωση ενεργητικότητας και αύξηση του στρες
-
Τροφές που Μειώνουν το Στρες
Καρύδια
-
Βοηθούν στη διαχείριση του στρες μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.
-
Συνιστώμενη ποσότητα: 40 γραμμάρια την ημέρα
Βρώμη
-
Πλούσια σε βιταμίνες Β και τρυπτοφάνη, βοηθά στη σύνθεση της σεροτονίνης.
-
Προάγει καλή διάθεση και χαλάρωση.
Σολομός
-
Πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μειώνει:
-
Ορμόνες του στρες (κορτιζόλη, αδρεναλίνη)
-
Άγχος κατά τη διάρκεια στρεσογόνων γεγονότων
-
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά την κατανάλωση λιπαρών ψαριών 2 φορές την εβδομάδα.
Σπανάκι
-
Περιέχει μαγνήσιο που:
-
Ρυθμίζει την κορτιζόλη
-
Προλαμβάνει νευρικότητα, κατάθλιψη και ευαισθησία στους θορύβους
-
Ένα φλιτζάνι σπανάκι παρέχει 40% των καθημερινών αναγκών σε μαγνήσιο.
Τσάι
-
Το μαύρο τσάι βοηθά:
-
Να ηρεμήσεις πιο γρήγορα μετά από στρες
-
Να μειωθούν τα επίπεδα κορτιζόλης
-
Πορτοκάλια
-
Πλούσια σε βιταμίνη C που:
-
Μειώνει την παραγωγή κορτιζόλης
-
Βοηθά τον οργανισμό σε περιόδους παρατεταμένου στρες
-
Συμπέρασμα:
Η σωστή διατροφή είναι ένα ισχυρό «όπλο» για να ελέγξεις το στρες σου. Ενσωμάτωσε στις καθημερινές σου συνήθειες τροφές που χαρίζουν ηρεμία και ευεξία και απόφυγε εκείνες που το επιδεινώνουν!