Style Woman είναι το blog κάθε γυναίκας που θέλει να νιώθει όμορφη, ενημερωμένη και ξεχωριστή!

Κρέμα Καραμελέ της γιαγιάς – με μοντέρνο twist & λιγότερη ζάχαρη

 

Σπιτική κρέμα καραμελέ σε πιάτο με πλούσια σάλτσα καραμέλας, ιδανικό επιδόρπιο μετά από γεύμα.

Από τα πιο αγαπημένα γλυκά μικρών και μεγάλων, η κρέμα καραμελέ είναι διαχρονική, ανάλαφρη και υπέροχη μετά από κάθε γεύμα. Αυτή η συνταγή προέρχεται από το τετράδιο της γιαγιάς, αλλά έχει προσαρμοστεί με πιο σύγχρονες ισορροπίες: λιγότερη ζάχαρη, λίγο πιο βουτυρένια υφή και – φυσικά – τον ίδιο ακαταμάχητο χαρακτήρα.


Υλικά (για 8-10 μερίδες):

  • 800 ml γάλα 1.5% λιπαρά

  • 200 ml κρέμα γάλακτος (22%)

  • 75 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

  • 6 αβγά

  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για την καραμέλα:

  • 200 γρ. ζάχαρη

  • 1 κ.σ. νερό


Εκτέλεση:

Καραμέλα:

  1. Σε μικρό κατσαρολάκι, ζεσταίνετε τη ζάχαρη με το νερό χωρίς ανακάτεμα.

  2. Μόλις πάρει μελί χρώμα, αποσύρετε.

  3. Μοιράζετε άμεσα σε 8-10 φορμάκια, γέρνοντας τα ώστε να καλυφθούν καλά τα τοιχώματα. Προσοχή: η καραμέλα καίει πολύ!

  4. Αφήστε να κρυώσουν.

Κρέμα:

  1. Στο ίδιο κατσαρολάκι, ρίξτε το γάλα, την κρέμα και τη βανίλια. Μόλις ζεσταθεί καλά, προσθέστε τη ζάχαρη (75 γρ) και ανακατέψτε να διαλυθεί.

  2. Χτυπήστε τα αβγά σε μπολ και ρίξτε αργά το ζεστό μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς.

Ψήσιμο:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 150°C.

  2. Γεμίστε τα φορμάκια με την κρέμα.

  3. Τοποθετήστε τα σε ταψί με πετσέτα και ρίξτε ζεστό νερό μέχρι τη μέση των φορμακίων (μπεν μαρί).

  4. Ψήστε για 20-25 λεπτά μέχρι να δέσει η κρέμα.

  5. Αφήστε να κρυώσουν και βάλτε τα στο ψυγείο.

Σερβίρισμα:

Για να ξεφορμάρετε, περάστε μαχαίρι στις άκρες ή βυθίστε τα φορμάκια σε ζεστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα και αναποδογυρίστε σε πιάτο.


Tip: Συνδυάζεται τέλεια με λίγα φρέσκα φρούτα ή ένα φυλλαράκι δυόσμου για extra φινέτσα.

Δείτε επίσης: