Από τα πιο αγαπημένα γλυκά μικρών και μεγάλων, η κρέμα καραμελέ είναι διαχρονική, ανάλαφρη και υπέροχη μετά από κάθε γεύμα. Αυτή η συνταγή προέρχεται από το τετράδιο της γιαγιάς, αλλά έχει προσαρμοστεί με πιο σύγχρονες ισορροπίες: λιγότερη ζάχαρη, λίγο πιο βουτυρένια υφή και – φυσικά – τον ίδιο ακαταμάχητο χαρακτήρα.
Υλικά (για 8-10 μερίδες):
-
800 ml γάλα 1.5% λιπαρά
-
200 ml κρέμα γάλακτος (22%)
-
75 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
-
6 αβγά
-
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για την καραμέλα:
-
200 γρ. ζάχαρη
-
1 κ.σ. νερό
Εκτέλεση:
Καραμέλα:
-
Σε μικρό κατσαρολάκι, ζεσταίνετε τη ζάχαρη με το νερό χωρίς ανακάτεμα.
-
Μόλις πάρει μελί χρώμα, αποσύρετε.
-
Μοιράζετε άμεσα σε 8-10 φορμάκια, γέρνοντας τα ώστε να καλυφθούν καλά τα τοιχώματα. Προσοχή: η καραμέλα καίει πολύ!
-
Αφήστε να κρυώσουν.
Κρέμα:
-
Στο ίδιο κατσαρολάκι, ρίξτε το γάλα, την κρέμα και τη βανίλια. Μόλις ζεσταθεί καλά, προσθέστε τη ζάχαρη (75 γρ) και ανακατέψτε να διαλυθεί.
-
Χτυπήστε τα αβγά σε μπολ και ρίξτε αργά το ζεστό μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς.
Ψήσιμο:
-
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 150°C.
-
Γεμίστε τα φορμάκια με την κρέμα.
-
Τοποθετήστε τα σε ταψί με πετσέτα και ρίξτε ζεστό νερό μέχρι τη μέση των φορμακίων (μπεν μαρί).
-
Ψήστε για 20-25 λεπτά μέχρι να δέσει η κρέμα.
-
Αφήστε να κρυώσουν και βάλτε τα στο ψυγείο.
Σερβίρισμα:
Για να ξεφορμάρετε, περάστε μαχαίρι στις άκρες ή βυθίστε τα φορμάκια σε ζεστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα και αναποδογυρίστε σε πιάτο.
Tip: Συνδυάζεται τέλεια με λίγα φρέσκα φρούτα ή ένα φυλλαράκι δυόσμου για extra φινέτσα.