Ο κρόκος Κοζάνης προσθέτει μοναδικό άρωμα και χρώμα, ενώ το μέλι ισορροπεί την οξύτητα της ντομάτας, προσφέροντας ένα φίνο πιάτο που θα σε κάνει να ξεχάσεις ότι είναι νηστίσιμο!
Υλικά για 4 άτομα
-
1,5 κιλό χταπόδι (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
-
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
-
4 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 κ.σ. πελτέ τομάτας
-
400 γρ. ντοματάκι ψιλοκομμένο
-
1 κ.σ. μέλι
-
1 πρέζα κρόκο Κοζάνης
-
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
-
1 φύλλο δάφνης
Εκτέλεση
-
Καθάρισε το χταπόδι και βάλ’ το να σιγοβράσει με ελάχιστο νερό και τη δάφνη για περίπου 20 λεπτά.
-
Σβήσε με κρασί και άφησέ το να βράσει για 1 – 1,5 ώρα μέχρι να μαλακώσει.
-
Ετοίμασε τη σάλτσα:
- Μούλιασε τον κρόκο σε 2 κ.σ. ζεστό νερό.
- Σόταρε το κρεμμύδι με ελαιόλαδο, πρόσθεσε τον πελτέ, το σκόρδο, το ντοματάκι και το μέλι.
- Άφησε να βράσει για 10 λεπτά. -
Ρίξε τον κρόκο Κοζάνης μέσα στη σάλτσα και, λίγο πριν τελειώσει το βράσιμο του χταποδιού, πρόσθεσέ την στην κατσαρόλα.
-
Βράσε για άλλα 10 λεπτά όλα μαζί, δοκίμασε, ρύθμισε το αλάτι και σέρβιρε με κοφτό μακαρονάκι ή σκέτο με φρέσκο ψωμί και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.
Extra Tips
-
Αν χρησιμοποιήσεις κατεψυγμένο χταπόδι, ξεπάγωσέ το αργά στο ψυγείο για καλύτερη υφή.
-
Πρόσεξε τη δοσολογία του κρόκου — μία πρέζα αρκεί! Αν βάλεις παραπάνω, η γεύση θα πικρίσει.
-
Μπορείς να προσθέσεις λίγες σταγόνες λεμονιού στο τέλος για extra φρεσκάδα.