Style Woman είναι το blog κάθε γυναίκας που θέλει να νιώθει όμορφη, ενημερωμένη και ξεχωριστή!

Χταποδάκι με μέλι και κρόκο Κοζάνης – η απόλυτη γκουρμέ συνταγή.

Χταποδάκι με σάλτσα ντομάτας, μέλι και κρόκο Κοζάνης σε πιάτο με μυρωδικά
 Το χταπόδι είναι ίσως ο βασιλιάς των θαλασσινών και ένας από τους πιο αγαπημένους νηστίσιμους μεζέδες. Στη σημερινή συνταγή του StyleWoman, του δίνουμε μία γκουρμέ αναβάθμιση με κρόκο Κοζάνης και μέλι, για ένα αποτέλεσμα που συνδυάζει παραδοσιακή γεύση με εκλεπτυσμένη απόλαυση.

Ο κρόκος Κοζάνης προσθέτει μοναδικό άρωμα και χρώμα, ενώ το μέλι ισορροπεί την οξύτητα της ντομάτας, προσφέροντας ένα φίνο πιάτο που θα σε κάνει να ξεχάσεις ότι είναι νηστίσιμο!


Υλικά για 4 άτομα

  • 1,5 κιλό χταπόδι (φρέσκο ή κατεψυγμένο)

  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 κ.σ. πελτέ τομάτας

  • 400 γρ. ντοματάκι ψιλοκομμένο

  • 1 κ.σ. μέλι

  • 1 πρέζα κρόκο Κοζάνης

  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί

  • 1 φύλλο δάφνης


Εκτέλεση

  1. Καθάρισε το χταπόδι και βάλ’ το να σιγοβράσει με ελάχιστο νερό και τη δάφνη για περίπου 20 λεπτά.

  2. Σβήσε με κρασί και άφησέ το να βράσει για 1 – 1,5 ώρα μέχρι να μαλακώσει.

  3. Ετοίμασε τη σάλτσα:
     - Μούλιασε τον κρόκο σε 2 κ.σ. ζεστό νερό.
     - Σόταρε το κρεμμύδι με ελαιόλαδο, πρόσθεσε τον πελτέ, το σκόρδο, το ντοματάκι και το μέλι.
     - Άφησε να βράσει για 10 λεπτά.

  4. Ρίξε τον κρόκο Κοζάνης μέσα στη σάλτσα και, λίγο πριν τελειώσει το βράσιμο του χταποδιού, πρόσθεσέ την στην κατσαρόλα.

  5. Βράσε για άλλα 10 λεπτά όλα μαζί, δοκίμασε, ρύθμισε το αλάτι και σέρβιρε με κοφτό μακαρονάκι ή σκέτο με φρέσκο ψωμί και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.


Extra Tips

  • Αν χρησιμοποιήσεις κατεψυγμένο χταπόδι, ξεπάγωσέ το αργά στο ψυγείο για καλύτερη υφή.

  • Πρόσεξε τη δοσολογία του κρόκου — μία πρέζα αρκεί! Αν βάλεις παραπάνω, η γεύση θα πικρίσει.

  • Μπορείς να προσθέσεις λίγες σταγόνες λεμονιού στο τέλος για extra φρεσκάδα.

Δείτε επίσης: