Ακμή και διατροφή: Τροφές που βοηθούν και τροφές που χειροτερεύουν το πρόβλημα
Η ακμή είναι ένα από τα πιο κοινά δερματολογικά προβλήματα – και όχι μόνο στην εφηβεία. Πολλοί ενήλικες την αντιμετωπίζουν ακόμη και μετά την ηλικία των 30 ή 40. Όταν τα καλλυντικά και τα φαρμακευτικά προϊόντα δεν αποδίδουν, ίσως ήρθε η ώρα να κοιτάξεις λίγο πιο βαθιά: τη διατροφή σου.
Τι επιβαρύνει την κατάσταση
Έρευνες έχουν δείξει πως η κλασική διατροφή δυτικού τύπου —γεμάτη επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη, τηγανητά και κακά λιπαρά— μπορεί να ενισχύσει τη φλεγμονή και την παραγωγή σμήγματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα των πόρων και την εμφάνιση σπυριών.
Τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (π.χ. λευκό ψωμί, γλυκά, έτοιμα δημητριακά) αυξάνουν απότομα τα επίπεδα ινσουλίνης, επηρεάζοντας αρνητικά τις ορμόνες.
Τρόφιμα πλούσια σε ω-6 λιπαρά οξέα, όπως τηγανητά, επεξεργασμένα φυτικά έλαια και κρέας, εντείνουν τις φλεγμονές.
Το γάλα και κάποια γαλακτοκομικά φαίνεται να σχετίζονται με ακμή, πιθανότατα λόγω των ορμονών που περιέχουν.
Τι μπορεί να βοηθήσει
- Αντικατάστησε το λευκό ψωμί με ολικής άλεσης
- Μείωσε το τηγανητό και επεξεργασμένο φαγητό
- Εμπλούτισε τη διατροφή σου με ω-3 λιπαρά (ψάρια, καρύδια, λιναρόσπορο)
- Προτίμησε φυτικά ροφήματα αντί για αγελαδινό γάλα
- Πιες πολύ νερό και μείωσε τη ζάχαρη
Η διατροφή από μόνη της δεν είναι πανάκεια — αλλά σε συνδυασμό με καλό καθαρισμό, σωστή ρουτίνα περιποίησης και λιγότερο στρες, μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά.