Τι είναι το σαλέπι και γιατί κάνει θαύματα;
Το μυστικό του καϊμακιού δεν είναι η μαστίχα, όπως νομίζουν πολλοί, αλλά το σαλέπι – σκόνη από ρίζες ορχιδέας με μοναδική πηκτική ιδιότητα. Θα χρειαστείς ελάχιστη ποσότητα αλλά το αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει.
Υλικά για παγωτό καϊμάκι
-
1 κ.γ. σαλέπι (ή 1 κ.σ. κορν φλάουρ αν δεν βρείτε σαλέπι)
-
2 φλιτζάνια γάλα
-
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
-
1 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
-
1/4 κ.γ. σκόνη μαστίχας
-
(προαιρετικά: λίγη φλούδα πορτοκαλιού για άρωμα)
Εκτέλεση
-
Διαλύστε το σαλέπι σε 1 κουταλιά της σούπας κρύο γάλα.
-
Σε κατσαρολάκι, ζεστάνετε το γάλα, την κρέμα και τη ζάχαρη μέχρι να πάρουν βράση.
-
Προσθέστε το σαλέπι και τη μαστίχα. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια (αν χρειαστεί, χτυπήστε με ραβδομπλέντερ για να μην σβολιάσει).
-
Προσθέστε τη φλούδα πορτοκαλιού (προαιρετικά), αφήστε το μείγμα να κρυώσει, καλύψτε και βάλτε το στο ψυγείο για 3 ώρες.
-
Όταν παγώσει καλά, βάλτε το στην παγωτομηχανή και ακολουθήστε τις οδηγίες. Μετά τη διαδικασία, τοποθετήστε το σε δοχείο και βάλτε το στην κατάψυξη.
Tips σερβιρίσματος
-
Συνόδευσε με σιρόπι βύσσινο και τριμμένο φιστίκι Αιγίνης
-
Σέρβιρε πάνω από ραβανί ή εκμέκ κανταΐφι
-
Αν δεν έχεις παγωτομηχανή, βάλε το μείγμα στην κατάψυξη και ανακάτευέ το ανά 30 λεπτά για 3–4 ώρες
Η παράδοση στο πιάτο σου
Η συνταγή αυτή είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο The Language of Baklava της Diana Abu-Jaber και φέρνει στο τραπέζι σου την αυθεντική γεύση της ανατολής. Πλούσια, αρωματική και διαφορετική.