Style Woman είναι το blog κάθε γυναίκας που θέλει να νιώθει όμορφη, ενημερωμένη και ξεχωριστή!

Παγωτό Καϊμάκι: Η πιο βελούδινη σπιτική συνταγή χωρίς αυγά

Παγωτό καϊμάκι με σιρόπι βύσσινο και φιστίκι σε λευκό μπολ δίπλα σε κομμάτι εκμέκ
Αν αγαπάς τη βελούδινη υφή και την ανατολίτικη γεύση του παγωτού καϊμάκι, τότε αυτή η συνταγή θα γίνει η αγαπημένη σου. Χωρίς αυγά, με μαστίχα και σαλέπι, είναι πλούσιο, αρωματικό και ταιριάζει ιδανικά με εκμέκ, ραβανί ή απλώς με λίγο σιρόπι βύσσινο!


Τι είναι το σαλέπι και γιατί κάνει θαύματα;

Το μυστικό του καϊμακιού δεν είναι η μαστίχα, όπως νομίζουν πολλοί, αλλά το σαλέπι – σκόνη από ρίζες ορχιδέας με μοναδική πηκτική ιδιότητα. Θα χρειαστείς ελάχιστη ποσότητα αλλά το αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει.


Υλικά για παγωτό καϊμάκι

  • 1 κ.γ. σαλέπι (ή 1 κ.σ. κορν φλάουρ αν δεν βρείτε σαλέπι)

  • 2 φλιτζάνια γάλα

  • 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

  • 1 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη

  • 1/4 κ.γ. σκόνη μαστίχας

  • (προαιρετικά: λίγη φλούδα πορτοκαλιού για άρωμα)


Εκτέλεση

  1. Διαλύστε το σαλέπι σε 1 κουταλιά της σούπας κρύο γάλα.

  2. Σε κατσαρολάκι, ζεστάνετε το γάλα, την κρέμα και τη ζάχαρη μέχρι να πάρουν βράση.

  3. Προσθέστε το σαλέπι και τη μαστίχα. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια (αν χρειαστεί, χτυπήστε με ραβδομπλέντερ για να μην σβολιάσει).

  4. Προσθέστε τη φλούδα πορτοκαλιού (προαιρετικά), αφήστε το μείγμα να κρυώσει, καλύψτε και βάλτε το στο ψυγείο για 3 ώρες.

  5. Όταν παγώσει καλά, βάλτε το στην παγωτομηχανή και ακολουθήστε τις οδηγίες. Μετά τη διαδικασία, τοποθετήστε το σε δοχείο και βάλτε το στην κατάψυξη.


Tips σερβιρίσματος

  • Συνόδευσε με σιρόπι βύσσινο και τριμμένο φιστίκι Αιγίνης

  • Σέρβιρε πάνω από ραβανί ή εκμέκ κανταΐφι

  • Αν δεν έχεις παγωτομηχανή, βάλε το μείγμα στην κατάψυξη και ανακάτευέ το ανά 30 λεπτά για 3–4 ώρες


Η παράδοση στο πιάτο σου

Η συνταγή αυτή είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο The Language of Baklava της Diana Abu-Jaber και φέρνει στο τραπέζι σου την αυθεντική γεύση της ανατολής. Πλούσια, αρωματική και διαφορετική.

Δείτε επίσης: