Αν θέλεις να τρως νόστιμα χωρίς να νιώθεις τύψεις (ή φούσκωμα), τότε αυτές οι έξι συμβουλές είναι για σένα! Είτε προσέχεις τη διατροφή σου για υγεία είτε γιατί θέλεις να νιώσεις πιο ανάλαφρη, μπορείς να κάνεις μικρές αλλαγές που θα κάνουν μεγάλη διαφορά – χωρίς να θυσιάσεις τη γεύση.
1. Ελαιόλαδο με μέτρο και αγάπη
Ξεχνάμε το βούτυρο και δίνουμε βάση στο δικό μας θησαυρό: το ελαιόλαδο. Δεν είναι απαραίτητα πιο "light", αλλά είναι σίγουρα πολύ πιο φιλικό προς την καρδιά και τον οργανισμό μας. Αντί να το ρίχνουμε απλόχερα στο τηγάνι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο στην αρχή και να προσθέσουμε το υπόλοιπο στο τέλος – ωμό, για έξτρα άρωμα και θρεπτικότητα. Αν ακολουθείς πιο αυστηρή διατροφή, μία κουταλιά της σούπας αρκεί για ένα ολόκληρο πιάτο!
2. Λευκά όχι – ολικής ναι!
Μπορεί το ψωμί ή τα μακαρόνια ολικής άλεσης να μην έχουν λιγότερες θερμίδες, όμως σε κρατούν χορτάτη για περισσότερη ώρα και βοηθούν το έντερό σου να λειτουργεί ρολόι. Προσοχή όμως στις ετικέτες! Πολλά «υγιεινά» προϊόντα κρύβουν λίπη ή ζάχαρη. Πριν βάλεις κάτι στο καλάθι σου, διάβασε τα συστατικά. Και στον φούρνο – ρώτα! Το «ολικής» δεν σημαίνει πάντα 100% ολικής.
3. Πες ναι στα άπαχα κρέατα
Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα (ειδικά το στήθος) είναι υπέροχες επιλογές όταν θέλεις κάτι ελαφρύ αλλά και πλούσιο σε πρωτεΐνη. Αν σου αρέσουν και τα πιο ιδιαίτερα, μπορείς να δοκιμάσεις κουνέλι ή ακόμα και ελάφι – έχουν χαμηλά λιπαρά και διαφορετική νοστιμιά. Αν προτιμάς μοσχάρι ή χοιρινό, επίλεξε άπαχα κομμάτια όπως φιλέτο ή ψαρονέφρι και αφαίρεσε το λίπος. Στο τέλος της ημέρας, σημασία έχει να επιλέγεις ποιότητα και ποσότητα με μέτρο.
4. Μήπως ήρθε η ώρα να αγαπήσεις το ψάρι;
Το ψάρι δεν είναι μόνο ελαφρύ και υγιεινό – είναι και superfood για τον εγκέφαλο και την καρδιά σου. Τα «παχιά» ψάρια, όπως ο σολομός ή το σκουμπρί, είναι πλούσια σε καλά λιπαρά (Ω3) και δεν πρέπει να τα φοβάσαι. Αν μπορείς, βάλε το ψάρι στο πιάτο σου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Θα σου κάνει καλό σε όλα τα επίπεδα.
5. Θαλασσινά με μέτρο και απόλαυση
Ναι, είναι άπαχα και πεντανόστιμα. Όμως αν τα απολαμβάνεις συχνά (ειδικά αν έχεις θέμα με τη χοληστερίνη), χρειάζεται λίγο φρένο. Απόλαυσέ τα περιστασιακά, μαγειρεμένα με απλούς τρόπους – π.χ. ψητά ή στον ατμό – για να κερδίσεις σε γεύση χωρίς να επιβαρυνθείς.
6. Τα σωστά σκεύη κάνουν τη μισή δουλειά
Αν θες να μαγειρεύεις ελαφριά χωρίς να σου λείπει τίποτα από νοστιμιά, επένδυσε σε καλά σκεύη. Ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι, μια γάστρα που κρατά τους χυμούς του φαγητού, ένα ατμομάγειρας ή ακόμα και μια απλή σχάρα για το φούρνο – όλα αυτά σου επιτρέπουν να μειώσεις το λάδι, να αποφύγεις το τηγάνισμα και να μαγειρεύεις υγιεινά χωρίς κόπο.
Μικρές αλλαγές, μεγάλα οφέλη
Δεν χρειάζεται να στερηθείς για να φας πιο «καθαρά». Με μερικές έξυπνες επιλογές και λίγο παραπάνω προσοχή στο τι βάζεις στο καλάθι και την κατσαρόλα, μπορείς να απολαύσεις ελαφριά μαγειρέματα γεμάτα γεύση, χρώμα και φροντίδα για το σώμα σου.