Style Woman είναι το blog κάθε γυναίκας που θέλει να νιώθει όμορφη, ενημερωμένη και ξεχωριστή!

Αυθεντικά Γαλλικά Κρουασάν Βουτύρου: Η Απόλυτη Συνταγή για Σπιτική Απόλαυση

Φρεσκοψημένα γαλλικά κρουασάν βουτύρου πάνω σε ξύλινη επιφάνεια, χρυσαφένια και τραγανά, μερικά γεμιστά με σοκολάτα. Ρεαλιστική φωτογραφία ζαχαροπλαστικής.
 Δεν υπάρχει πιο εμβληματική μυρωδιά από εκείνη των φρεσκοψημένων, αυθεντικών γαλλικών κρουασάν βουτύρου. Φύλλο πάνω σε φύλλο, βούτυρο και αέρινη υφή που λιώνει στο στόμα. Αν και η διαδικασία τους έχει φήμη «δύσκολη», η αλήθεια είναι μία: θέλει υπομονή και αγάπη, όχι απαραίτητα… πτυχίο στη ζαχαροπλαστική!

Η βασική διαφορά της ζύμης κρουασάν από τη σφολιάτα είναι ότι περιέχει μαγιά, δίνοντας πιο αφράτη και φουσκωτή υφή. Γι’ αυτό και χρειάζεται να ξεκινήσεις την προετοιμασία από την προηγούμενη μέρα. Αλλά πίστεψέ με: το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο.

Μπορείς να τα απολαύσεις σκέτα ή να τα γεμίσεις με σοκολάτα, μαρμελάδα, ακόμη και κρέμα αμυγδάλου. Εγώ τα λατρεύω γεμισμένα με κουβερτούρα ή μαρμελάδα μήλου!


Υλικά για Αυθεντικά Κρουασάν (περίπου 30 τεμάχια)

Για τη Ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κρατάμε 2 κουταλιές για τη μαγιά)

  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο

  • 42 γρ. φρέσκια μαγιά (ή 16 γρ. ξηρή, δηλαδή 2 φακελάκια)

  • ½ κούπα ζάχαρη demerara (κρατάμε 1 κουταλιά για τη μαγιά)

  • ¼ κ.γ. αλάτι

  • 2 κούπες χλιαρό γάλα + 1/8 κούπας γάλα ή νερό

  • 250 γρ. κρύο βούτυρο

  • επιπλέον αλεύρι για άνοιγμα της ζύμης

  • 1 κροκάδι + 2 κ.σ. γάλα για άλειμμα

Για τη Γέμιση (προαιρετικά)

  • σοκολάτα κουβερτούρα

  • μαρμελάδα

  • μερέντα / nutella


Εκτέλεση

Πρώτο Στάδιο – Προετοιμασία Ζύμης

  1. Σε μπολ, ανακάτεψε τη μαγιά, 1 κ.σ. ζάχαρη, το αλάτι, 2 κ.σ. αλεύρι και το χλιαρό γάλα ή νερό. Σκέπασε με μεμβράνη και πετσέτα και άφησέ το να διπλασιαστεί σε όγκο.

  2. Στο κάδο του μίξερ βάλε το υπόλοιπο αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το μείγμα της μαγιάς. Ζύμωσε με τον γάντζο, προσθέτοντας σταδιακά το χλιαρό γάλα, έως ότου η ζύμη να μην κολλάει στα τοιχώματα.

  3. Σκέπασε τη ζύμη και άφησέ τη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.

  4. Βάλε το βούτυρο ανάμεσα σε δύο κομμάτια μεμβράνης. Με πλάστη, πίεσέ το να γίνει λεπτό φύλλο. Βάλε το στο ψυγείο να σφίξει λίγο.

  5. Χώρισε τη ζύμη στα δύο (μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο τη μισή και να φυλάξεις την υπόλοιπη για άλλη χρήση).


Διπλώματα Ζύμης

  1. Άνοιξε τη μισή ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα μεγαλύτερο από το βούτυρο.

  2. Ξεκόλλησε τη μία μεμβράνη από το βούτυρο και τοποθέτησέ το πάνω στη ζύμη. Άπλωσέ το ελαφρά με τον πλάστη, αφήνοντας περιθώριο 3 εκ. γύρω γύρω.

  3. Δίπλωσε το περιθώριο της ζύμης πάνω από το βούτυρο από όλες τις πλευρές.

  4. Δίπλωσε τη ζύμη στα τρία σαν φάκελο.

  5. Τύλιξέ την σε μεμβράνη και βάλ’ τη στο ψυγείο για όλη τη νύχτα.


Δεύτερο Στάδιο – Δημιουργία Κρουασάν

  1. Την επόμενη μέρα, άνοιξε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Σκέπασε την πάλι με μεμβράνη και πίεσέ την με τον πλάστη να διπλασιαστεί.

  2. Άνοιξε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου ½ εκ.

  3. Κόψε λωρίδες περίπου 10 εκ. πλάτος. Από κάθε λωρίδα, κόψε τρίγωνα με βάση 7,5 εκ.

  4. Άνοιξε κάθε τρίγωνο λίγο περισσότερο. Στη βάση βάλε γέμιση αν θέλεις (σοκολάτα, μαρμελάδα κ.ά.).

  5. Τύλιξε το τρίγωνο ρολό, σχηματίζοντας μισοφέγγαρο.

  6. Τοποθέτησέ τα σε ταψί με λαδόκολλα και άφησέ τα να φουσκώσουν 30 λεπτά.

  7. Άλειψε τα με κροκάδι και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 12-15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Προσοχή, αρπάζουν εύκολα!


Το Μυστικό της Επιτυχίας

Το κρουασάν θέλει υπομονή. Η νύχτα στο ψυγείο είναι απαραίτητη για να «ξεκουραστεί» το βούτυρο και να αποκτήσεις τις τέλειες, ξεχωριστές στρώσεις που λιώνουν στο στόμα. Αξίζει όμως κάθε λεπτό!

Δείτε επίσης: