Θες μια πίτα που θα μοσχοβολάει όλο το σπίτι και θα εξαφανιστεί από το ταψί πριν προλάβεις να πεις «κοτόπουλο»; Αυτή η συνταγή για κοτόπιτα με τυρί και φύλλο κρούστας είναι εύκολη, πλούσια σε γεύση και ιδανική για να την απολαύσεις ως πρώτο πιάτο ή κυρίως.
Υλικά για 6-8 άτομα (πρώτο πιάτο) ή 4-5 (κυρίως):
-
1 μεγάλο κοτόπουλο (σε μερίδες, χωρίς πέτσα)
-
1 κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-
200 γρ. κεφαλογραβιέρα ή πεκορίνο, τριμμένο
-
4 αβγά
-
1 πακέτο φύλλο κρούστας
-
Λίγο γάλα (προαιρετικά)
-
Αλάτι, πιπέρι (κατά προτίμηση φρεσκοτριμμένο)
-
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
-
Τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο με ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα μέχρι να ροδίσει.
-
Το αφαιρούμε και σοτάρουμε τα κρεμμύδια στην ίδια κατσαρόλα για 3-4 λεπτά.
-
Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα με 1 φλιτζάνι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1-1,5 ώρα μέχρι να γίνει λουκούμι.
-
Μόλις κρυώσει, ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια (χωρίς κόκκαλα), τα τυριά, τα αβγά και λίγο γάλα αν χρειάζεται.
-
Αλατοπιπερώνουμε προσεκτικά και ανακατεύουμε καλά.
Στήσιμο πίτας:
-
Λαδώνουμε ένα ταψί (36x24 εκ.).
-
Στρώνουμε 5-6 φύλλα, λαδώνοντας κάθε ένα.
-
Ρίχνουμε τη γέμιση και διπλώνουμε τα φύλλα που περισσεύουν.
-
Καλύπτουμε με άλλα 5-6 φύλλα, πάντα λαδωμένα.
-
Χαράζουμε σε μερίδες με μαχαίρι.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Τip: Άφησέ τη να σταθεί 15 λεπτά πριν την κόψεις – έτσι θα "σταθεί" καλύτερα το φύλλο και η γέμιση.