Αν θέλεις να δοκιμάσεις μια παραδοσιακή Κυπριακή συνταγή που θα σε ταξιδέψει γευστικά και θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σου, τα Αφέλια είναι η τέλεια επιλογή. Το χοιρινό μαρινάρεται σε κόκκινο κρασί και κόλιανδρο, αποκτώντας υπέροχο άρωμα και βελούδινη υφή.
Ο σπασμένος κόλιανδρος χαρίζει λεμονάτες νότες, προσθέτοντας φρεσκάδα στο πιάτο. Ο συνδυασμός με πλιγούρι πιλάφι και χαλούμι είναι αξεπέραστος και αξίζει να δοκιμαστεί, συνοδεία ενός καλού, φρουτώδους κόκκινου κρασιού.
Αφέλια – Υλικά (για 6-8 άτομα)
-
1,5 κιλό χοιρινό σπάλα ή μπούτι, κομμένο σε μικρά κομμάτια ή λωρίδες
-
1 μπουκάλι κόκκινο κρασί (ήπιο, φρουτώδες, όχι πολύ ταννικό)
-
3 κ.σ. σπασμένοι σπόροι κόλιανδρου (χωρισμένοι)
-
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
-
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
-
Σε μεγάλο μπολ, βάλε το χοιρινό με τα 2/3 του κρασιού και 2 κ.σ. σπασμένους κόλιανδρους. Σκέπασε με μεμβράνη και άφησέ το να μαριναριστεί στο ψυγείο όλη νύχτα.
-
Στράγγιξε το χοιρινό, κρατώντας τη μαρινάδα.
-
Σε μεγάλη κατσαρόλα, ζέστανε το ελαιόλαδο και σοτάρισε το χοιρινό μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
-
Σβήσε με 2 φλιτζάνια από τη μαρινάδα. Σιγόβρασε για περίπου 1,5 ώρα, μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να μείνει λίγη δεμένη σάλτσα.
-
Προς το τέλος, πρόσθεσε την υπόλοιπη 1 κ.σ. σπασμένου κόλιανδρου, αλατοπιπέρωσε και, αν χρειάζεται, δέσε τη σάλτσα βράζοντάς την λίγο ακόμη χωρίς το κρέας.
-
Σέρβιρε ζεστό, συνοδεία πλιγουριού πιλαφιού με χαλούμι.
Πλιγούρι Πιλάφι με Χαλούμι – Υλικά (για 6-8 άτομα)
-
2 φλιτζάνια πλιγούρι μέτριο
-
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
1 πακέτο χαλούμι, τριμμένο
-
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
-
3 φλιτζάνια νερό
-
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
-
Μούλιασε το πλιγούρι σε νερό για 30-60 λεπτά. Όσο περισσότερο μουλιάσει, τόσο λιγότερος χρόνος βρασμού απαιτείται. Στράγγισέ το καλά.
-
Σε κατσαρόλα, ζέστανε το ελαιόλαδο και σοτάρισε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο.
-
Ρίξε το πλιγούρι και ανακάτεψε για λίγα λεπτά.
-
Πρόσθεσε τα 3 φλιτζάνια νερό, αλάτι και πιπέρι. Σιγόβρασε μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να μαλακώσει το πλιγούρι (περίπου 30 λεπτά).
-
Στο τέλος πρόσθεσε το τριμμένο χαλούμι, ανακάτεψε καλά και σέρβιρε αμέσως.
Το Tip μου
Σπάσε τους κόκκους κόλιανδρου με γουδί ή με τον πάτο ενός βαρύ γυαλιού για να βγάλουν όλα τους τα αρώματα. Στο κρασί, προτίμησε ποικιλίες όπως Shiraz ή Grenache με φρουτώδη χαρακτήρα και ήπιες ταννίνες. Έτσι, το φαγητό σου θα έχει απίθανο άρωμα και ισορροπία!
Καλή απόλαυση