Style Woman είναι το blog κάθε γυναίκας που θέλει να νιώθει όμορφη, ενημερωμένη και ξεχωριστή!

Παραδοσιακά Αφέλια με Πλιγούρι Πιλάφι και Χαλούμι – Μια Γεύση Κύπρου στο Πιάτο

 

Πιάτο με κυπριακά Αφέλια, χοιρινό μαριναρισμένο σε κρασί και κόλιανδρο, συνοδευόμενο από πλιγούρι πιλάφι με χαλούμι, σε ρουστίκ πιάτο με ζωντανά χρώματα.
Αν θέλεις να δοκιμάσεις μια παραδοσιακή Κυπριακή συνταγή που θα σε ταξιδέψει γευστικά και θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σου, τα Αφέλια είναι η τέλεια επιλογή. Το χοιρινό μαρινάρεται σε κόκκινο κρασί και κόλιανδρο, αποκτώντας υπέροχο άρωμα και βελούδινη υφή.

Ο σπασμένος κόλιανδρος χαρίζει λεμονάτες νότες, προσθέτοντας φρεσκάδα στο πιάτο. Ο συνδυασμός με πλιγούρι πιλάφι και χαλούμι είναι αξεπέραστος και αξίζει να δοκιμαστεί, συνοδεία ενός καλού, φρουτώδους κόκκινου κρασιού.


Αφέλια – Υλικά (για 6-8 άτομα)

  • 1,5 κιλό χοιρινό σπάλα ή μπούτι, κομμένο σε μικρά κομμάτια ή λωρίδες

  • 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί (ήπιο, φρουτώδες, όχι πολύ ταννικό)

  • 3 κ.σ. σπασμένοι σπόροι κόλιανδρου (χωρισμένοι)

  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

  1. Σε μεγάλο μπολ, βάλε το χοιρινό με τα 2/3 του κρασιού και 2 κ.σ. σπασμένους κόλιανδρους. Σκέπασε με μεμβράνη και άφησέ το να μαριναριστεί στο ψυγείο όλη νύχτα.

  2. Στράγγιξε το χοιρινό, κρατώντας τη μαρινάδα.

  3. Σε μεγάλη κατσαρόλα, ζέστανε το ελαιόλαδο και σοτάρισε το χοιρινό μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.

  4. Σβήσε με 2 φλιτζάνια από τη μαρινάδα. Σιγόβρασε για περίπου 1,5 ώρα, μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να μείνει λίγη δεμένη σάλτσα.

  5. Προς το τέλος, πρόσθεσε την υπόλοιπη 1 κ.σ. σπασμένου κόλιανδρου, αλατοπιπέρωσε και, αν χρειάζεται, δέσε τη σάλτσα βράζοντάς την λίγο ακόμη χωρίς το κρέας.

  6. Σέρβιρε ζεστό, συνοδεία πλιγουριού πιλαφιού με χαλούμι.


Πλιγούρι Πιλάφι με Χαλούμι – Υλικά (για 6-8 άτομα)

  • 2 φλιτζάνια πλιγούρι μέτριο

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 1 πακέτο χαλούμι, τριμμένο

  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 3 φλιτζάνια νερό

  • Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

  1. Μούλιασε το πλιγούρι σε νερό για 30-60 λεπτά. Όσο περισσότερο μουλιάσει, τόσο λιγότερος χρόνος βρασμού απαιτείται. Στράγγισέ το καλά.

  2. Σε κατσαρόλα, ζέστανε το ελαιόλαδο και σοτάρισε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο.

  3. Ρίξε το πλιγούρι και ανακάτεψε για λίγα λεπτά.

  4. Πρόσθεσε τα 3 φλιτζάνια νερό, αλάτι και πιπέρι. Σιγόβρασε μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να μαλακώσει το πλιγούρι (περίπου 30 λεπτά).

  5. Στο τέλος πρόσθεσε το τριμμένο χαλούμι, ανακάτεψε καλά και σέρβιρε αμέσως.


Το Tip μου

Σπάσε τους κόκκους κόλιανδρου με γουδί ή με τον πάτο ενός βαρύ γυαλιού για να βγάλουν όλα τους τα αρώματα. Στο κρασί, προτίμησε ποικιλίες όπως Shiraz ή Grenache με φρουτώδη χαρακτήρα και ήπιες ταννίνες. Έτσι, το φαγητό σου θα έχει απίθανο άρωμα και ισορροπία!

Καλή απόλαυση

Δείτε επίσης: