Πανακότα: Αυθεντική Ιταλική Συνταγή για Ελαφρύ και Νόστιμο Γλυκό

Πανακότα σε λευκό πιάτο, γαρνιρισμένη με σιρόπι από γλυκό κουταλιού, με κρεμώδη υφή και λαμπερό αποτέλεσμα.
 Η πανακότα, το διάσημο ιταλικό επιδόρπιο, σημαίνει κυριολεκτικά «μαγειρεμένη κρέμα» και κατάγεται από το Πιεμόντε. Αν τη φτιάξεις σωστά, είναι ένα ελαφρύ και εύκολο γλυκό, ιδανικό για κάθε περίσταση.


Υλικά

  • 3 φύλλα ζελατίνας

  • 200 ml κρέμα γάλακτος

  • 300 ml φρέσκο γάλα

  • 2 κουταλιές ζάχαρη

  • 1 δόση βανίλια

  • Γλυκό του κουταλιού της προτίμησής σου για το σερβίρισμα


Εκτέλεση

  1. Μούλιασε τα φύλλα ζελατίνας σε κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν.

    Tip: Μην χρησιμοποιήσεις ζεστό νερό, γιατί θα λιώσουν και δεν θα μπορέσεις να τα χρησιμοποιήσεις σωστά.

  2. Σε μια κατσαρόλα, ρίξε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και τη ζάχαρη. Ζέστανε το μείγμα ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.

  3. Πρόσθεσε τη βανίλια.

  4. Κατέβασε την κατσαρόλα από τη φωτιά πριν αρχίσει να βράζει.

  5. Στράγγιξε τα φύλλα ζελατίνας και πρόσθεσέ τα στο ζεστό μείγμα, ανακατεύοντας καλά να διαλυθούν εντελώς.

  6. Μοίρασε το μείγμα σε μικρά φορμάκια.

  7. Βάλε τα φορμάκια στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες, μέχρι να πήξει η κρέμα.

    Η πανακότα πήζει στο ψυγείο, όχι στην κατσαρόλα!


Σερβίρισμα

  • Για να ξεφορμάρεις την πανακότα, βύθισε τα φορμάκια σε ζεστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα.

  • Σέρβιρε την πανακότα περιχύνοντας την κάθε μερίδα με σιρόπι από το γλυκό κουταλιού της επιλογής σου.

Απολαυστική, δροσερή και ελαφριά, η πανακότα είναι το τέλειο γλυκό για να κλείσεις ένα υπέροχο γεύμα!